Magyar gazdaság

Törvényhozási szükségállapot Prágában

Miroslava Nemcova, a cseh törvényhozás alsóházának elnöke törvényhozási szükségállapotot rendelt el, hogy még a hétvégi parlamenti választások előtt tető alá lehessen hozni az árvízkárok enyhítésére kibocsátandó államkötvényekről szóló törvényt.

Miroslava Nemcova, a cseh képviselőház elnöke szerdán törvényhozási szükségállapotot rendelt el, amely lehetővé teszi az úgynevezett árvízkötvényről szóló törvényjavaslat soron kívüli napirendre tűzését, tárgyalását, sőt, akár azonnali elfogadását is.

A képviselőházi elnök a CTK-nak nyilatkozva elmondta: a morvaországi áradások olyan csapást jelentenek az egész országnak, hogy minden alkotmányos lehetőséget – akár a törvényhozási szükségállapotot is – meg kell ragadni a károk mielőbbi helyrehozása érdekében. Törvény végszavazására várhatóan ma délután kerül sor.

Az árvízkötvények sürgős tárgyalására azért is volt szükség, mert a hétvégén Csehországban általános választásokat tartanak, a törvényhozás mandátuma pedig június 3-ával lejár. 

A rendkívüli állami kötvénykibocsátás révén a cseh költségvetés 3 milliárd korona (cca. 31 milliárd forint) többletbevételre tehet szert, amelyet a törvényjavaslat szerint a morvaországi árvízkárok enyhítésére fordítanának.

Jan Fischer miniszterelnök kiállt az árvízkötvényről szóló törvényjavaslat mellett, egyszersmind költségmegtakarításra szolította fel a minisztériumokat, hogy az idei költségvetés 5,3 százalékos GDP-arányos hiányát tartani tudják. 

Csehország árvízkárok sürgősségi tárgyalás államkötvény
Kapcsolódó cikkek