Magyar gazdaság

A költségvetési bizottság vette át a pártfinanszírozási módosító javaslatot a képviselőtől

A költségvetési bizottság nyújtja be Babák Mihály (Fidesz) helyett azt az indítványt, amelyet a pártok támogatásának 15 százalékos csökkentéséről szóló javaslathoz nyújtott be a képviselő a költségvetés főszámainak módosítására.

A módosítással az idei költségvetés kiadási oldala 223 millió forinttal csökken, és ugyanennyivel lesz kisebb a hiány is. A módosítás után a kiadás 13.532.803,8 millió, míg a hiány 870.123,2 millió forint lesz.

A pártok támogatását 15 százalékkal csökkentő javaslatot Lázár János (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) terjesztette a parlament elé. Ennek formája az idei állami költségvetés megfelelő részeinek az átírása. A támogatás csökkentése viszont - a bevétel változatlan hagyása mellett - felborította a költségvetés főösszegét. Babák Mihály javaslata szerint a pártok támogatásának mérséklése miatt jelentkező többlet a költségvetés hiányát csökkenti.

Ennek a támogatásáról kellett volna döntenie a költségvetési bizottságnak, de mint Veres János (MSZP) felhívta figyelmet, a házszabály értelmében a főösszeg módosítására képviselő nem, csak maga a bizottság tehet javaslatot.

Nyikos László (Jobbik) elnök szünetet rendelt el, amely alatt a módosító javaslaton kicserélték a fejlécet. Ezt követően Babák Mihály visszavonta a javaslatát, feltéve, hogy a bizottság azt változatlan tartalommal benyújtja. Ez egy tartózkodással meg is történt, az utóbbi szavazatot Vágó Gábor (LMP) adta le.

Babák Mihály Veres János nyikos lászló
Kapcsolódó cikkek