Magyar gazdaság

A könyvelők teljes átalakítást követelnek a G20-tól

A könyvelők világszervezete szerint a közelgő torontói G-20 csúcstalálkozó elég ösztönzést és lehetőséget nyújt majd egy fenntartható gazdaság felépítéséhez.

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a világ politikai döntéshozói elé terjesztette javaslatát a hónap végén esedékes G-20 csúcstalálkozó kapcsán. Fellendülés és új kezdetek című javaslati anyagában az ACCA arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy teljesítsék a legutóbbi találkozón tett ígéreteiket, harcoljanak tovább a pénzügyi szektor megreformálásáért, szilárd könyvelési alapelvekért, és a fenntartható fellendülésért.

Az ACCA a következő, további intézkedéseket igénylő területeket emeli ki a torontói G-20 találkozóra készített javaslati anyagában:

  • A G-20 nemzetek valósítsák meg a pénzügyi intézmények egységét, amelyre kötelezettséget vállaltak, azáltal, hogy etikus üzleti szabályzatokat és hatékonyabb kockázatkezelési elveket alkalmaznak mind a pénzügyi mind a vállalati szektorban.

  • A nemzetek térjenek ki a makrogazdaság szempontjából központi jelentősséggel bíró pénzügyi intézmények ügyére, és komolyan fontolják meg a lakossági banki szolgáltatások és a befektetési bankolás szétválasztásának lehetőségét.

  • A G-20-ak tegyenek konkrét lépéseket a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) végrehajtása érdekében, és biztosítsák hogy a könyvelői irányelvek minden politikai befolyástól mentesek legyek.

  • Az éghajlatváltozás kérdése legyen a találkozó napirendjének meghatározó része, az üzleti gyakorlat foglalja magában a káros kibocsátásokra vonatkozó jelentési kötelezettséget.
     
  • ACCA javaslat G20 IFRS könyvelők kockázatkezelés
    Kapcsolódó cikkek