Magyar gazdaság

Athén: Nagyobbat vágtunk, mint kellett

A görög miniszterelnök a ma nyilvánosságra hozott hivatalos adatok alapján közölte: az év első hónapjában az előirányzottnál nagyobb költségvetési megszorítást hajtottak végre.

"A legnagyobb veszélyt magunk mögött hagytuk, lassan visszatérünk a normális pénzügyi és fiskális helyzethez" – fogalmazott George Papandreou. A görög miniszterelnök elvetett azokat a "romboló hatású pletykákat", melyek szerint országa kiléphet az eurózónából, és leszögezte, hogy Athénnak már nem kell az államcsődtől tartania - jelenti az AP.

A pénzügyminisztérium jelentése szerint január és március között a deficit 8,97 milliárd eurót tett ki, a tavalyi év első öt hónapjában mért 14,65 milliárd euróhoz képest. Ez az eredetileg tervezett, 35,1 százalékos csökkentés helyett 38,8 százalékos vágást jelent.

Görögország tavaly a 13,6 százalékát kitevő deficitet halmozott fel és az valamint az IMF 110 milliárd eurós mentőcsomagjának köszönheti, hogy átvészelte a helyzetet. Az európai közösség cserébe elvárja, hogy Athén 2014-ig a GDP 2,4 százalékára csökkentse a hiányt. Egy a Bloomberg által tegnap közzétett felmérés szerint egyébként a befektetők túlnyomó többség továbbra sem hiszi, hogy Görögország megmenekülhet az államcsőd elől.

deficit hiány Papandreou államcsőd eurózóna Görögország athén
Kapcsolódó cikkek