Magyar gazdaság

Elégedetlen az ifo elnöke a pénzügyi reformmal

Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke csalódottságának adott hangot a G20 hétvégi csúcstalálkozóján elfogadott pénzügyi reform intézkedésekkel kapcsolatban.

"Azt reméltük, hogy létrejön a bankok szabályozása, amely nagyobb saját tőkét követel meg tőlük, hogy krízishelyzetekben nagyobb mozgásterük lehessen és ne kelljen azonnal közpénzekhez nyúlni" - mondta Hans-Werner Sinn a Deutschlandfunk rádió csatornának hétfőn reggel adott interjúban. "Erre azonban nem került sor. Most mindenki a novemberi szöuli csúcsra vár."

Pozitívan értékelte viszont az ifo elnöke az adósságpolitikával kapcsolatban született megállapodásokat. Ezen a téren a német kormány érvényesíteni tudta az csökkentését, nem pedig további konjunktúra élénkítő programokkal való növelését szorgalmazó álláspontját. "Ennek most jött el az ideje. Kiváló konjunktúra kilátásaink vannak. Mikor máskor csökkentsük új hitelek felvételét, ha nem most?"

A csúcstalálkozót megelőzően amerikai közgazdászok által Németország elleni indított "boszorkányüldözés" tükrében Angela Merkel egyenesen sikernek könyvelheti el az elért eredményt. Az ifo elnöke megfelelőnek tartja a német kormány megszorítási programját.

A G20-ak konkrét célokat tűztek ki az adósságok csökkentésére, de nem jelölték ki az oda vezető pontos utat. A nagy iparosodott országoknak 2013-ig legalább a felére kell csökkenteniük államháztartási hiányukat, 2016-ig pedig tovább kell csökkenteniük, vagy fenntarthatóvá kell tenniük adósságukat. Más vitás pontokban a G20-ak nem tudtak megegyezésre jutni. Nem születet megállapodás a bankadóról és a tranzakciós adóról sem. A bankok szigorúbb tőkekövetelményeket lefektető Bázel III előírások bevezetésére csak 2012-től kerül sor az eredetileg tervezett 2012-végi határidő helyett.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e. V., ifo = "Information und Forschung") egyike a legnevesebb német gazdaságkutató intézeteknek. Fő profilja gazdaságpolitikai elemzések végzése. Legjelentősebb kiadványa a havonta megjelenő üzleti hangulat index.

 

Hans-Werner Sinn G20 müncheni ifo
Kapcsolódó cikkek