Magyar gazdaság

ENSZ: Együnk kevesebb húst, hogy megmentsük a Földet

Az ENSZ szakértői jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásáért elsősorban a fosszilis üzemanyagok, valamint az élelmiszer-termelés felelős.

Az ENSZ által megbízott szakemberek a Telegraph tudósítása szerint leszögezik, hogy míg a hagyományos energiaforrásokat megújulókra cserélhetik, addig a mezőgazdaság terén akkor következhet be változás, ha alapvetően megváltozik a lakosság étkezési kultúrája.

Az élelmiszerek előállítási az üvegházhatású gázok 18 százalékának kitermeléséért felel, a globális édesvíz 70 százalékát, a földterületek 38 százalékát használják erre a célra. Az ENSZ szakértői úgy látják, jelentős változás csak akkor érhető el, ha az egész világ változtat étkezési szokásain, nevezetesen: kevesebb húst eszik.

Achim Steiner, a program vezetője elmondta: a hétköznapi emberek is segíthetnek azzal, ha csökkentik húsfogyasztásukat. Sőt, a kormányzatok elősegíthetik a változást azzal, hogy az adórendszer átalakításával csökkenti a vegetáriánus élelmiszerek árát.

felmérés élelmiszer üvegházhatású gáz ENSZ hús
Kapcsolódó cikkek