Magyar gazdaság

Greenspan: Csak látszólag vagyunk erősek!

Alan Greenspan, a Fed volt elnöke arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok jó hitelképessége csak látszat és hamarosan emelkedhet az államadósság finanszírozásának költsége.

Greenspan szerint az Egyesült Államoknak jelentős változást kell végrehajtania fiskális politikájában, máskülönben magasabb adósságfinanszírozás formájában meg kell fizetnie a halmozódó hiány árát - írja az RTT News. 

Mint a The Wall Street Journalben közölt cikkében fogalmazott, az elmúlt hónapokban jelentősen, 5,5 trillióról 8,6 trillió dollárra ugrott a szövetségi államháztartási hiány, ugyanakkor az és a hosszú lejáratú kamatok alacsonyak maradtak. Ez a két mutató szokta jelezni a túl laza pénzügypolitikát, de mivel a helyzet látszólag normális, a kormány elkényelmesedett és úgy gondolja, megfelelőek a finanszírozási lehetőségei, ez azonban nem igaz.

Greenspan arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad lebecsülnie az európai adósságválság súlyát és magának is csökkentenie kell kintlévőségeit, ha nem akar hasonlóan súlyos következményekkel szembenézni.

finanszíroz államadósság Fed fiskális greenspan adósságválság
Kapcsolódó cikkek