Magyar gazdaság

Korrupt üzleti magatartás: Etikus döntéshozókért kiáltanak!

A korrupt üzleti magatartás jelentősen súlyosbította a gazdasági válságot – álltja az ACCA legújabb tanulmánya.

A világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) arra szólítja fel az üzleti világ szereplőit, hogy minden erejükkel az etikus üzleti magatartás mellett kötelezzék el magukat, valamint, hogy felsővezetőiket és pénzügyi szakembereiket komoly etikai alapelvek alapján szűrjék meg.

Az ACCA legutóbbi jelentése a “Kockázat és nyereség” azt vizsgálja, hogy még jóval a gazdasági világválság előtt, hol is roppanhatott meg a pénzügyi stabilitás. A felmérés a megalapozatlan kockázatvállalást jelöli meg elsődleges oknak.

“Az üzleti világ minden résztvevője, a bankokat is beleértve, hihetetlen mértékben túlszabályozottak. A krízis alatt megtapasztalhattuk, hogy minden szabályozás ellenére, sőt lehet, pont miattuk, az egyes szereplők kihasználták a kiskapukat, és etikátlan megoldásokhoz folyamodtak”- mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

Az ACCA jelentése két, meghatározó keretrendszert fogalmaz meg az etikus viselkedés állandó fenntartására: az egyik szabályokon alapul, míg a másik alapelveken. A jelentés továbbá megállapítja, hogy az etikus üzleti vezetés melletti szilárd elköteleződés garancia lehet a reputáció esetleges sérülésének kivédésére, és alapvető része kell hogy legyen mindenféle kockázatkezelési stratégiának.

Éppen ezért az ACCA többek között azt javasolja, hogy az üzleti világ részesítse előnyben az olyan felsővezetőket és pénzügyi szakembereket, akik zsigerből elhatárolódnak a korrupció mindenfajta megnyilvánulásától.

ACCA etika üzleti élet korrupció
Kapcsolódó cikkek