Magyar gazdaság

Orbánék új megállapodást akarnak az IMF-fel és az EU-val

A kormány új pénzügyi megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) - jelentette ki Szapáry György, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója csütörtökön.

Szapáry György az M1 köztelevízió reggeli műsorában elmondta: a készenléti hitelkeretről szóló, októberben lejáró szerződést a kormány decemberig hosszabbítaná meg, hogy ne keletkezzen törés a programban, és 2011-re egy új megállapodást kíván tető alá hozni.

A megbeszélések július elején kezdődnek, amikor Magyarországra érkezik az IMF és az EU küldöttsége - mondta Szapáry György.

Mint a miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, a kormány nem tervezi, hogy lehívja a jelenlegi hitelkeret rendelkezésre álló részleteit, de elképzelhető, hogy felhasználhatják a forrásokat, ha "történik valami" a világgazdaságban, ami erre kényszeríti Magyarországot.

Szapáry májusban a Figyelőnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az új megállapodás ára a magasabb kamatszint lehet - a görögöknek megszavazott száztíz milliárdos mentőcsomag miatt.

Az IMF, az EU és a Világbank 2008 novemberében összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelkeretet nyitott meg Magyarország számára, eredetileg 17 hónapra, 2010 márciusáig.

2009 szeptemberében a magyar fél kérésére a nemzetközi szervezetek úgy döntöttek, hogy Magyarország 2010 októberéig hívhatja le a hitelkeret fel nem használt részleteit. A legutóbbi folyósítás 2009 szeptemberében történt.

Az akkori döntés alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.

Szapáry IMF megálapodás IMF
Kapcsolódó cikkek