Magyar gazdaság

Parragh: el kell ismerni a Bajnai-kormány teljesítményét

A növekedést segítő, ugyanakkor az egyensúlyt megtartó gazdaságszerkezet kialakítását várja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az új kormányzattól - hangsúlyozta kedd este Brüsszelben Parragh László, a kamara elnöke.

Parragh a Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub kerekasztal rendezvényén beszélt, amelynek témája a magyar gazdaság jövőképe volt az Európa 2020 elnevezésű uniós fejlesztési stratégia fényében.

Megállapította, hogy Magyarország 2006 óta nem közelít a fejlett EU-országok szintjéhez: nagyjából 2008-ig stagnálás volt, azóta növekszik a lemaradás. A hibák közt említette a helytelen privatizációs gyakorlatot - például az energiaszektorban -, a kamatterhek növekedését, az olcsó munkaerőre és a gyenge forintra épülő foglalkoztatáspolitikát. Szerinte a szakképzést tönkretették, a konvergenciaprogram lelassította a gazdaságot, az EU-forrásokat pedig nem gazdasági szerkezetátalakításba, hanem infrastruktúrába, "betonba" fektették, ami fejlettebb országok gyakorlatában lett volna csak helyes. Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági válság bizonyos értelemben "jókor jött", és megbukott "az ultraliberális gazdaságpolitika".

Ugyanakkor - tette hozzá - el kell ismerni a Bajnai-kormány teljesítményét, amely helyreállította az egyensúlyt. Ha ez nem történik meg, "mi lettünk volna a görög példa" - vélekedett.

Parragh László kifejtette, hogy az új magyar kormánytól ugyanazt várják, amit a régitől vártak volna. A követelmények közt elsőként említette, hogy át kell alakítani a gazdasági struktúrát, mégpedig úgy, hogy az segítse a növekedést, ugyanakkor tartsa meg az egyensúlyt. Szólt arról, hogy a versenytárs országok gyakorlata miatt is csökkenteni kell az adószintet. Új beruházásokat kell indítani, amihez át kell csoportosítani az uniós forrásokat - mondta. Kitért emellett a bürokrácia és a korrupció visszaszorításának, a képzés és szakképzés átalakításának szükségességére. A szakképzésben a német modellt követve növekedjen a gyakorlati képzési idő - javasolta. Szerinte "ha kontinentális európai ország akarunk lenni", akkor olyan kamarai törvényre van szükség, amely a kötelező kamarai tagságból indul ki.

A kamarai elnök kiemelte, hogy együttműködtek az előző Orbán-kormánnyal, majd a Medgyessy-kormánnyal, sőt, egy ideig a Gyurcsány-kormánnyal is, "de amikor láttuk, hogy megyünk a falnak, akkor megszólaltunk". A vitát nem a kamara, hanem a politika állította be politikai vitának, a kamara részéről ez szakmai volt - mondta, és hozzátette: az új Orbán-kormánynak is meg fogják mondani, ha olyan intézkedést látnak, ami árt a gazdaságnak.

A kerekasztalvitában Andor László foglalkoztatási, szociális és társadalmi összetartozási ügyekkel foglalkozó EU-biztos elmondta, hogy az unió tíz évre szóló fejlesztési stratégiája az intelligens, környezetileg is fenntartható és szociálisan befogadó növekedést tűzi ki célul. A stratégia célkitűzései közül az ő portfóliójához a szegénység visszaszorításának a követelménye tartozik, és elmondta: erre nézve összeállították azt a csomagot, amely mérhető kritériumokat fogalmaz meg, és amelyet a három hét múlva esedékes EU-csúcs jóváhagyhat.

Stabilitás Magyar Gazdasági Klub parragh
Kapcsolódó cikkek