Magyar gazdaság

Rossz számok Kínából

A kínai infláció idén májusban 3,1 százalékos volt, az áprilisban feljegyzett 2,8 százalékkal szemben, meghaladva a kormány által kitűzött 3 százalékos célt.

A statisztikai hivatal szóvivője elismerte, hogy az inflációs nyomás "meglehetősen nagy", de – tette hozzá – az árakat ellenőrzés alatt tartják majd. Az gyorsulása főként az élelmiszerek és lakások ára drágulásának volt betudható – jelenti az AFP. 

Időközben a termelői árak is a vártnál gyorsabb mértékben nőttek 7,1 százalékkal májusban és 5,9 százalékkal az év első öt hónapjában. Az ipari termelés pedig 16,5 százalékkal nőtt májusban, az áprilisi 17,8 százalékos növekedés után.

Ugyanakkor Kína egyelőre nem tart a stagflációtól, vagyis a növekvő árak és a lassuló veszélyes kombinációjától, mivel a növekedés relatíve még mindig gyors.

Az elemzők arra számítanak, hogy – a gyengébb számol ellenére – a kínai központi bank vélhetően kitolja majd a kamattal kapcsolatos döntést, hogy kivárja a nemrég életbe léptetett szigorító intézkedések hatását.

 

ár stagfláció infláció növekedés kínai
Kapcsolódó cikkek