Magyar gazdaság

A Simor-Orbán meccset a jegybank elnöke nyeri meg

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők döntő többsége úgy vélte: a miniszterelnök és az MNB-elnök közötti csatát Simor András nyeri meg, aki ezzel 2013-ig maradhat pozíciójában.

A hírügynökség megfogalmazása szerint a magyar kormány igyekszik visszanyerni a befektetők bizalmát, miután korábban meglebegtette egy a görögországihoz hasonló válság lehetőségét. Az Orbán-kabinetnek a jegybank elnök fizetésével kapcsolatos bejelentései tovább fokozták a piaci feszültséget, mivel – a Bloomberg tudósítása szerint – a befektetők úgy érezték, hogy ezzel a kormány az MNB függetlenségét próbálja megnyesni.

A nyilatkozó 21 elemző közül 14-en úgy látják, a Simor-Orbán csatát Simor András nyeri meg, aki így kitöltheti 2013-ig tartó mandátumát. Barta György a konfliktussal kapcsolatban megjegyezte: a piac szoros figyelemmel kíséri a helyzetet és a befektetők többsége az MNB elnökét támogatja. Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szintén úgy látja, hogy a részvénypiacok Simort támogatják a válságkezelő politikájának köszönhetően. A szakértő úgy fogalmazott, leváltása nagy veszteséget jelentene és súlyosan sértené a jegybank függetlenségét.

A Bloomberg emlékeztet arra: Simor András és a kormány között a kabinet fizetéskorlátozási terve kapcsán alakult ki konfliktus, a Fidesz-kormány havi 2 millió forintra korlátozná az állami tisztségviselők fizetését. Simor bére ennek több mint négyszerese, mellesleg több mint duplája a Fed-elnök, Ben Bernanke fizetésének. Az MNB elnök javadalmazásának csökkentését az Európai Központi Bank sem nézi jó szemmel, hiszen az Európai Unióban külön szabály rendelkezik a jegybank elnökök bérezéséről.

bér jegybank elnök Simor András MNB fizetés
Kapcsolódó cikkek