Magyar gazdaság

Csökkent az álláskeresők száma

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma és a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma is az előző hónaphoz képest – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat júniusi statisztikájából.

A nyilvántartott álláskeresők száma a júniusi zárónapon 546,0 ezer fő volt, 10,2 ezer fővel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikájából. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 0,6 százalékkal csökkent, így a májusi hónapban bekövetkező csökkenés tovább folytatódott.

Az előző hónappal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma Észak-Magyarország és Észak-Alföld kivételével minden régióban csökkent.

Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön volt a legnagyobb mértékű abszolút csökkenés májushoz képest, ahol 3,3 ezer fővel illetve 2,0 ezer fővel esett vissza a nyilvántartott álláskeresők száma.

Az álláskeresők 59,9 százaléka (326,9 ezer fő) részesül valamilyen ellátásban, számuk egy hónap alatt 5,1 ezer fővel csökkent. Álláskeresési járadékra 116,4 ezren, álláskeresési segélyre 48,8 ezren, rendszeres szociális segélyre 1,8 ezren voltak jogosultak és 159,9 ezren kaptak rendelkezésre állási támogatást. Az ellátatlanok száma 219,1 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal mérséklődött.

2010. júniusban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest csökkent. A munkáltatók ebben a hónapban 32,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 7,5 ezer darabos csökkenést, míg az előző év júniushoz képest 9,1 ezer darabos növekedést mutatott.

munkaügy álláskereső áfsz statisztika
Kapcsolódó cikkek