Magyar gazdaság

Középpontban a büdzsé - Megoszlanak a vélemények

Nem kevesebb, mint két héten keresztül folyik az egyeztetés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság delegációi, valamint a magyar kormány között a kabinet jövőbeli gazdaságpolitikájáról és a még hatályban lévő hitelkeret megújításáról.

A kormány szándéka az, hogy az idén október végén lejáró készenléti „lefedje” az évből még fennmaradó bő két hónapot, 2011-re pedig egy újabb szerződés köttessen a felek között.

Ez utóbbi alapján a tervek szerint Magyarország egy fillért sem hívna le, a nemzetközi pénzügyi csomagot a piacok bizalmának erősítésére, „elővigyázatosságból” kötné meg a kabinet – fogalmazott a napokban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Újra trükkös költségvetés? A tények cáfolják Rogánt

Azon túl, hogy ez az első hivatalos találkozó a pénzügyi szervezetek delegációi és a magyar kormány között, a tárgyalások időigényét a jelenlegi költségvetési körülmények is magyarázzák. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfő délután tette közzé az első fél évre vonatkozó államháztartási jelentését, amelyből kiderül: az év első hat hónapjában a hiány az éves deficitcél 118,8 százalékát teszi ki. Ez kirívóan magas arány, ilyenre az utóbbi években nem akadt precedens. A „legneccesebb” esztendő e tekintetben 2005 volt, amikor az első hat hónapban felhalmozódott az éves hiány egésze, a tipikus arány azonban 70-80 százalék körül alakul.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Oszkó: A kormány maga üt költségvetési lyukakat

IMF tárgyalás magyar büdzsé
Kapcsolódó cikkek