Magyar gazdaság

Már az EU is fél az olajtól

Az Európai Unió tagállamainak nem szabadna új engedélyeket kiadni mélytengeri olajfúrásra - adta értésre Günther Oettinger, a közösség energiaügyekben illetékes biztosa.

A biztos bejelentése arra utal, hogy már Európa is kezdi levonni a tanulságokat a British Petrol (BP) Mexikói-öbölben lévő Deepwater Horizon nevű fúrótornyának április 20-i felrobbanását követő példátlan környezetszennyezéssel kapcsolatban.

Az Európai Parlament (EP) tagjaival folytatott konzultáció után Günther Oettinger egyfajta moratórium elrendelését vette fontolóra - értesült az EUobserver. Szerinte most semmivel sem indokolható további engedélyek kiadása, tekintettel a Mexikói-öbölben történt robbanást követő ökológiai katasztrófára.

A biztos ugyanakkor elismerte:  az olajfúrási engedélyekről és biztonsági szabályokról a döntés joga a tagállamok hatáskörébe tartozik, de már azt is jelezte, hogy ennek egy részét alighanem át kell engedniük a jövőben.

Szavaiból az is kiderült, hogy helyesnek tartaná, ha a mélytengeri olajfúrásra az EU közös szabályokat alakítana ki és európai hatóságot hozna létre a terület felügyeletére.

További részletek a pénteki Világgazdaságban

Günther Oettinger biztos Deepwater Horizon olajfúrás EU
Kapcsolódó cikkek