Magyar gazdaság

Moody’s: Azt figyeljük, lesz-e hiteles reform

A hitelminősítő intézet ma közölte, hogy felülvizsgálat alá helyezi Magyarország kockázati besorolását. A Moody’s a az IMF-tárgyalások miatt megnövekedett kockázattal indokolja a döntést.

Dietmar Hornung, a Moody’s Investor Services társelnöke a döntés indoklásában úgy fogalmazott: ha a magyar kormány az IMF-fel és az EU-val egyeztetett programot folytatna, az jelentős biztosítékkal szolgálna a stabilitás szempontjából. A hitelminősítő most kezdőd felülvizsgálatában azt figyeli, képes-e és hajlandó-e az Orbán-kormány hiteles reform programot letenni az asztalra.

A Moody’s vezetője megjegyezte, hogy az esetleges leminősítéssel kapcsolatos döntésben fontos szerepet játszik az a kérdés, hogy folytatódik-e a tárgyalás az IMF-fel. A Moody’s véleménye szerint a 2011-re tervezett, 2,8 százalékos költségvetési hiánycél a stabilitást szolgálja, ha a kormány ettől eltérő utat választ, felmerül, hogy a fiskális konszolidáció veszít lendületéből.

A Moody’s hozzátette: a jelenlegi felülvizsgált négy hónapot vesz igénybe, és bár a szervezet ez időtartam alatt bármikor döntést hozhat, amikor szükségesnek látja, vélhetően a minősítés meghatározásával kivárják a tervezett négy hónapos időszakot.

Moody's IMF tárgyalás leminősítés reform felülvizsgálat költségvetési hiány
Kapcsolódó cikkek