Magyar gazdaság

Nem meglepő, hogy az uniónál és az IMF-nél betelt a pohár

Hazánk a huszonhét EU-tagország közül jelenleg az ötödik vagy hatodik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal büszkélkedhet. Nem meglepő tehát, hogy az uniónál és az IMF-nél betelt a pohár, és be akarják vasalni az idén a 3,8, jövőre pedig a 2,8 százalékos hiánycél teljesítését.

Hazánk a huszonhét EU-tagország közül jelenleg az ötödik vagy hatodik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal büszkélkedhet: az Európai Bizottság (EB) előrejelzése szerinti 4,1 százalékos deficit a hatodik, a konvergenciaprogramban szereplő, és a nemzetközi szervezetek által számon is kért 3,8 százalékos GDP-arányos hiány pedig az ötödik helyre érdemesít minket.

Miként lehet hát, hogy az unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ilyen szigorúan ragaszkodik a korábban vállalt hiánycélok precíz betartásához? Az utóbbi napokban – a két nemzetközi szervezet delegációinak távozása óta – sokakban fogalmazódott meg ez a kérdés.

A válasz ugyanakkor – sajnos – igen egyszerű: Magyarország ellen 2004 óta folyik az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás. Más szavakkal, hazánk immár hatodik éve képtelen eleget tenni a csatlakozásakor vállalt feltételeknek az államháztartás terén.

Az immár évek óta folyó kiigazítás eredményeképpen a deficit 2008-ra mérséklődött 3,8 százalékra, tavaly azonban a gazdasági válság hatására csekély mértékben ugyan, de ismét megemelkedett: 4 százalékra. Nem meglepő tehát, hogy az uniónál és az IMF-nél betelt a pohár, és be akarják vasalni az idén a 3,8, jövőre pedig a 2,8 százalékos hiánycél teljesítését.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

túlzotdeficit IMF tárgyalás IMF
Kapcsolódó cikkek