Felmérés. Júliusban nem változott a GKI-konjunktúraindex értéke: a GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az támogatásával – készített felmérés szerint a fogyasztói bizalmi index csökkent, az üzleti bizalmi index viszont emelkedett, e két hatás pedig kiegyenlítette egymást. A lakosság 2009 májusa óta szinte töretlenül emelkedő, majd a választásokkal is összefüggésben az idei nyárelőre különösen sokat javuló várakozásai június legelején, a forintárfolyam zuhanása előtt érték el csúcspontjukat. Ezután júliusban már kissé a májusi szint alá csökkent az index értéke. Az üzleti várakozások javulása viszont júliusban is folytatódott, s az index értéke már kedvezőbb a válság kirobbanása előtti szintnél.
Az üzleti szférán belül júliusban a kereskedelmi és szolgáltató cégek várakozása jelentősen, az iparvállalatoké pedig kissé emelkedett. Az építőipari bizalmi index értéke júliusban hibahatáron belüli mértékben csökkent, lényegében stagnált. A kereskedelmi várakozások viszont júliusban számottevően javultak, főleg az eladások terén, de javult a feladott megrendelésekről és az átlagos készletszintről alkotott vélemény is.
Az iparban és az építőiparban javult a foglalkoztatási szándék, s az iparban a létszámbővítést tervezők száma, ha minimálisan is, de meghaladta az elbocsátást tervezőkét. A szolgáltató cégeknél a javulás kisebb, a kereskedelemben pedig nem volt változás.
A lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé emelkedett. Érdekes fejlemény, hogy az elmúlt bő évben a fogyasztók saját pénzügyi helyzetük és a magyar gazdaság általános helyzete esetében is elsősorban a jövőt látták egyre optimistábban, az elmúlt időszak megítélése ennél sokkal kevésbé javult, 2010 júliusában pedig főleg a jövővel kapcsolatos optimizmus csökkent a lakosság saját pénzügyi és az ország általános gazdasági helyzetével kapcsolatban is. VG