Magyar gazdaság

Azonnali vizsgálat a VÁTI működésével kapcsolatban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az átadás-átvételi eljárás részeként azonnali vizsgálatot indít a VÁTI működését, gazdálkodását illetően a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft-nél a Kft korábbi beszerzési- és szerződéskötési gyakorlatáról szóló sajtóhírek kapcsán - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A magyar állam száz százalékos tulajdonában lévő VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. szakmai felügyeletét az NFM látja el a jövőben.

A közlemény kitér arra, hogy a szakmai felügyelet átvételének jogi és gyakorlati lebonyolítása folyamatban van, amelynek lezárulta után indítja meg az NFM a felügyeleti jogok gyakorlójaként az azonnali vizsgálatot a Kft. működését, gazdálkodását, szakmai tevékenységét illetően, többek között megvizsgálva a korában médiában megjelent és kifogásolt szerződéseket.

"Amennyiben ezen átvilágítási eljárás eredménye olyan indokolatlan kifizetésekre, pazarlásra világít rá, ami nem egyeztethető össze a közpénzek kezelése terén elvárható fegyelemmel, takarékos működéssel, a tárca meghozza a szükséges döntéseket és megteszi a megfelelő lépéseket - olvasható az NFM dokumentumában.

A minisztérium célja, hogy szakítva az előző kormányzat átláthatatlan gazdálkodásával és ennek örökségével, az NFM tulajdonosi joggyakorlása és szakmai felügyelete alatt a VÁTI Nonprofit kft. a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékony, takarékos, szakmailag kifogástalan teljesítményt nyújtó eleme legyen - áll a közleményben.

Ez év július utolsó napjaiban a Hírszerző.hu portál több cikket is közölt a VÁTI-nál kötött, az internetes újság szerint vélhetően szabálytalan szerződésekről.

Az internetes újság először arról publikált cikket, hogy összesen 131 millió forint értékben kötött szerződést különböző cégekkel tanulmányok, stratégiák készítésére a regionális fejlesztéssel foglalkozó, állami tulajdonú VÁTI Kft.. A szerződéséket a portál szerint közbeszerzés nélkül kötötték meg, a pénzt lehet, hogy szabálytalanul különítették el a célra, az ügyben büntetőjogászok is vizsgálódnak a Hírszerző információi szerint.

Később a portál arról írt, hogy 7,2 millió forint közpénzt költöttek fényképekre a VÁTI-nál, azaz az internetes újság szerint a több tízszereséért rendeltek, közbeszerzés nélkül fotósorozatot megvalósult uniós beruházásokról.

vizsgálat VÁTI
Kapcsolódó cikkek