Magyar gazdaság

Bezzeg a németek!

A német ipari és kereskedelmi szövetség (DIHK) 2,3 százalékról 3,4 százalékra módosította Németország idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozását - mondta el Martin Wansleben, a DIHK vezetője a Der Spiegel című lapnak.

Martin Wansleben azt mondta, hogy a gazdaság minden területére kezd kiterjedni az élénkülés, a hazai kereslet is bővül már némileg a mérséklődésére.

Júliusban 2008 novembere óta legalacsonyabb szintre csökkent a német munkanélküliség, már a 13. egymást követő hónapban mérséklődött.

Az idei második negyedévben egy éve első alkalommal emelkedett az alkalmazottak száma az előző évi azonos periódussal összevetve a német statisztikai hivatal szerdán ismertetett jelentése szerint. Mintegy 40,3 millióan álltak alkalmazásban, 72 ezerrel, 0,2 százalékkal többen mint egy évvel korábban. A 40,3 milliós foglalkoztatási szám a legmagasabb második negyedévi adat a német újraegyesítés óta, és alig marad el a 2008 negyedik negyedévi 40,7 milliós foglalkoztatási rekordtól.

Csütörtökön közölte a német központi bank (Bundesbank), hogy a német gazdaság az idén várhatóan 3 százalékkal bővül, túlnyomórészt az felfutásának köszönhetően.

A második negyedévben 2,2 százalékkal nőtt a német az előző negyedévhez képest, ami az újraegyesítés óta elért legnagyobb növekedés. Az első negyedévi növekedés 0,2 százalék volt. Tavaly átlagosan 4,9 százalékkal csökkent a német GDP.

Hivatalos kormányzati előrejelzés szerint az idén 1,4 százalékkal nő a GDP. A kormány októberben ismerteti új várakozását, de Rainer Brüderle német gazdasági miniszter a múlt héten már azt mondta, hogy az idei növekedés két százalék feletti lesz. Hasonlóan vélekednek a vezető német gazdaságkutató intézetek is.

német gdp Martin Wansleben német gazdaság
Kapcsolódó cikkek