Magyar gazdaság

Nem "tanult" - Még mélyebbre fúrna a BP

Egyre többen támadják a BP brit olajtársaság líbiai partoknál tervezett mélytengeri fúrását, mely 200 méterrel mélyebbre hatolna, mint a Mexikói-öbölben.

Annak ellenére, hogy még folyik a vállalat felelőségének vizsgálata a Mexikó-öbölbeli katasztrófával kapcsolatban, a BP közleményében tudatta, hogy öt, közel 5 700 méteres mélytengeri fúrást kezdene meg a következő hetekben Líbia partjainál.

A fúrások helyszínéül szolgáló öböl 500 kilométerre fekszik az olasz és a máltai vizektől, ami fokozza az aggodalmakat. Stefania Prestigiacomo olasz környezetvédelmi miniszter a Mexikói-öbölbeli katasztrófát követően az Egyesült Államokhoz hasonlóan mélytengeri moratóriumot javasol a mélytengeri fúrásokra a Földközi-tengeren is.

Szakértői vélemények szerint egy esetleges katasztrófa esetén kérdéses, hogy a mediterrán államok képesek-e megbirkózni a helyzettel. Olaszországban a költségvetési megszorítások rontották az egykor Európa legjobbjának számító elhárítási rendszer minőségén. Az ENSZ Máltán működő, tengerszennyezések kezelésével foglalkozó intézete szerint Líbia nem rendelkezik jelenleg katasztrófa elhárítási tervvel, bár az elhárításhoz szükséges eszközökkel rendelkezik. A térség több országáról azonban nem mondható el ez.

Az olajkatasztrófa okozta károk elhárítására az amerikai kormány és a BP képviselőiből felállított csoport hétfőn kiadott közleményében tudatta, hogy a tudósok legújabb becslése szerint közel 4,9 millió hordónyi nyersolaj ömölhetett a tengerbe. Így ez minden idők legnagyobb olajkatasztrófája. A számítások szerint a szennyeződés töredékét 800 ezer hordónyit sikerült begyűjteni a szivárgás júliusi elfojtásáig.

Líbia olajkatasztrófa BP
Kapcsolódó cikkek