Magyar gazdaság

Növekedés, munkahelyteremtés nélkül

Andor László szerint a növekedés már idén elindul, de a munkahelyek számának növekedése aligha valószínű. Figyelmeztetett, a kiadások gyors levágása a szegényebb rétegeket sújtja.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartásért felelős tagja szerint a már idén beindul, de a munkahelyek száma csak kevés tagállamban emelkedik. Jövőre már csökkenhet a a tagországok nagy részében, de ez nem vehető biztosra – tette hozzá.

Az európai gazdasági és monetáris együttműködés továbbfejlesztésében egymást feltételező tényező, hogy legyen egy intervenciós, pénzügyi válságkezelő képesség, és az, hogy ennek fejében a gazdasági kormányzás rendszere szigorúbbá váljon - mondta Andor László.

Andor László hangsúlyozta: az Európai Unióban politikai konszenzus van arról, hogy jövő januártól az új, döntően fiskális politikákat összehangoló, és az egyensúlytalanságokra tekintettel levő gazdasági koordinációnak kell elindulnia azért, hogy a gazdasági és monetáris unió a jövőben stabilabban tudjon működni.

Elmondta, hogy az erőltetett kiadáscsökkentés a közszolgáltatások leépítésével jár, ami az alacsonyabb jövedelmű, szegényebb rétegeket sújtja.

Andor más témákban is kifejtette véleményét. „A roma integráció ügyében fel kell hívni az unió figyelmét arra, hogy a dolgok nem mehetnek tovább úgy, ahogy eddig.”

Új közbeszerzési törvény készül

munkanélküliség László fiskális politika Európa foglalkoztatás Magyarország Andor EU monetáris unió munkahely
Kapcsolódó cikkek