Magyar gazdaság

Új törvények serege lépett hatályba

Napi „közteherjegy” ellenében végezhetők a ház körüli munkák, 50 literes mennyiségig adómentesen készíthető pálinka, és illetékmentessé válik a családi gazdaság átadása – többek között ezek a törvénymódosítások lépnek hatályba augusztus 1-jével.

A jelen idejű ige annak szól, hogy a törvényeket csak augusztus 6-án látja el kézjegyével a T. Ház új elnöke, Lezsák Sándor, ám ez – a kormány szándéka szerint – nem érinti a passzusok vasárnapi hatálybalépését. Hó elején indult a Széchenyi-forgóeszközhitel programja is.

Augusztus elsejétől léptek életbe – a házelnök szignóját feltételezve – az egyszerűsített foglalkoztatást szabályozó újabb rendelkezések. Az új szisztéma lényege a napi 500 vagy 1000 forintos köztehermérték, amely független a kapott bér tényleges összegétől.

A július 31-ig hatályos rendelkezések lényege az volt, hogy az egyszerűsített foglalkoztatáshoz – alapesetben – nem kapcsolódott a megszokott általános adó- és járulékszintnél alacsonyabb terhelés. Ezalól csak az idénymunkák képeztek kivételt: itt az adó- és járulékkötelezettséget is magában foglaló, a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a nettó munkabér 30 százalékát tette ki.

A további változásokról (pálinkaszabadság, jogosítvány megszerzése stb.)itt olvashat

törvények adómentes illetékmentes
Kapcsolódó cikkek