Magyar gazdaság

Brutális hiány Írországban

Az eurózóna gyengébben teljesítő országai egyre nehezebb helyzetben vannak, de próbálják megnyugtatni a befektetőket.

A mai map újra rávilágított: az eurózóna egyes országai hatalmas bajban vannak, az euróövezet fennállása óta nem történt még hasonló eset sem.

Az ír költségvetési hiány 2010-ben elérheti a 32 százalékát, jelentette be Brian Lenihan, ír pénzügyminiszter csütörtökön.

A kormány mindezek ellenére leszögezte: 2014-re leszorítják a büdzsé deficitjét a maastrichti 3 százalékos küszöb alá. A kormány novemberben új, négy évre szóló költségvetési programot tesz le az asztalra.

A Standard & Poor’s augusztusban rontotta le az ír adósbesorolást „AA-”szintre, negatív kilátással. További leminősítés várható, ha az Anglo Irish megmentése meghaladja a 35 milliárd eurót. Az Anglo Irish eddig 23 milliárd euró segítséget kapott az államtól, mely optimális számítás szerint 33 milliárdig kúszhat, ez az ír GDP 20 százalékának fele meg.

A költségvetés hatalmas deficitje elsősorban a bankmentésekből adódik, ezért a 2014-es deficitcél nem megvalósíthatatlan.

„Hiszünk abban, hogy az államadósság a GDP 115 százaléka lehet 2014-ben” – mondta a Goodbody közgazdásza.

A Dankse Bank szerint, ha minden megfelelően halad, akkor 2014-re 120 százalék lehet az ír államadósság. Növekedés nélküli alternatívát feltételezve 2016-ra az államadósság 147 százalékos csúcsot dönthet.

Nouriel Roubini mai cikkében úgy vélekedik, hogy az Anglo Irish bankon 70 milliárd eurónyi lyuk tátong. Az unió periferiális államaiban azonban mostanra ismét a tavasszal tapasztalt szintre ugrottak a szuverén hitelek kamatfelárai.

Egy bank, amely tönkretehet egy országot

Hamisnak bizonyultak a pénzügyi szektor egészségességét alátámasztani hivatott „stressztesztek” is, amelyekkel eredetileg azt akarták igazolni, hogy az európai bankoknak mindössze 3,5 milliárd eurónyi friss tőkére van szükségük

A Moody’s hitelminősítő "AAA"-ról "AA1"-re leminősitette Spanyolország hitelképességét az ország gyenge növekedési kilátásai miatt.

Nincs vége a válságnak - Újabb leminősítés az eurózónában

Spanyolország kilátásai azonban "stabilak". A Moody’s szerint a következő években a spanyol gazdaság átlagos növekedési rátája vélhetően 1 százalék lesz. A hitelminősítő ügynökség szakértői ezenkívül kihívásokat látnak az állami deficit csökkentésénél. . A Moody’s abból indul ki, hogy a spanyol kormány a terveknek megfelelően képes az állami deficit csökkentésére. A madridi kabinet a deficitet 2013-ig a takarékossági program segítségével a GDP 3 százalékára akarja leszorítani – jelenti az AP.

Piaci hangulat

Az európai mínuszban tartózkodnak: az FTSE100 0,19 százalékos esésben 5558,75 ponton áll, a DAX 0,32 százalékot csúszott le, 6226,83 pontra, a CAC40 0,8 százalékos zakóban, 3706,08 pontra korrigált.

Az ír 10 éves kötvények hozama 10 bázisponttal mérséklődött a német kötvények hozamához képest: a tegnapi 454 bázispontos rekord 436-ra mérséklődött.

A spanyol némettel szembeni kötvényhozam különbség 8 bázisponttal csökkent, 189 pontra. A portugál ugyancsak némettel szembeni kötvények különbsége 12 bázisponttal, 411 pontra esett. A 10 éves német állampapírok hozama 2,24 százalékon áll.

Az ír államcsőd elleni biztosítás árazása csökkent: 19 bázisponttal, 451,5-re, mely 4 heti mélypontnak számít. A spanyol CDS-felár 9,5 bázisponttal, 218,5 pontra esett, mely 3 heti mélypontnak számít, derül ki a CMA adataiból; a portugál 33 bázisponttal 407-re csökkent.

GDP Anglo Irish Bank szanyolország maastricht költségvetési hiány Roubini írország költségvetés
Kapcsolódó cikkek