Magyar gazdaság

Bush módszerét javasolja a Harvard professzora

Martin Feldstein, a Harvard professzora arra figyelmezteti az amerikai kormányt, hogy a leggazdagabbakra kivetett adók emelése újabb válságba sodorhatja a gazdaságot.

"További két évig meg kell hosszabbítani a Bush-kormány által bevezetett adójóváírási lehetőségeket, és ezt követően kell megállapítani, hol tart a gazdaság" – nyilatkozta a Bloombergnek Martin Feldstein.

Az Obama-kormányzat tervei szerint az év végével megszűnnének a 200 ezer dollár fölötti fizetéssel rendelkezők számára igénybe vehető adókedvezmények, amelyeket még a Bush-kormány vezetett be. Martin Feldstein, aki tagja a válság kezdő-, és végpontját meghatározó bizottságnak, az adókedvezmények fenntartását szorgalmazza. A közgazdász meglátása szerint a Fed ugyan jó munkát végzett a válságkezelés terén, de jelenleg nemigen tud többet tenni a helyzet javítása érdekében.

A piac mindenesetre jelenleg szinte kizárólag a Fedre figyel, az amerikai jegybank ugyanis holnapi ülését követően a szokásokhoz híven kommentálja a gazdaság helyzetét. Egyes elemzők szerint ha a Fed újabb mennyiségi könnyítésre irányuló lépéseket jelent be, azzal tovább gyengítheti a dollárt.

Martin Feldstein egyébként a legborúlátóbb közgazdászok közé tartozik a válság tekintetében. Szerinte ha a gazdaság a nullához közeli szinten fejlődik, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy negatívba fordul a tendencia. Ráadásul a korábban a Ferhér Ház gazdasági tanácsadójaként dolgozó szakember úgy látja, hogy a Fed nem sokat tehet az újbóli elkerülésére.

Obama adócsökkentés Feldstein adókedvezmény Bush
Kapcsolódó cikkek