Magyar gazdaság

Elképzelhető, hogy Warren Buffet téved?

A Concorde legújabb elemzői kommentárjában a recesszió eltérő értelmezéséről szóló álláspontokat veti össze.

Hétfőn az amerikai recessziót számolgató orwelli nevű hivatal, a National Bureau of Economic Research mintegy 15 havi számolgatás után bejelentette, hogy második világháború óta látott legnagyobb, 18 hónapos 2009 júniusában véget ért - emlékezet a Concorde.

Ehhez képest „barátunk” Warren Buffet szerint még mindig recesszióban van az Egyesült Államok – hívja fel a figyelmet az elemzés.

A nézeteltérés a két recesszió definíciója közötti különbség. Buffet szerint akkor nem lesz recesszió, ha a válság előtti GDP-hez jut vissza az ország. A Concorde szavaival: ha elérjük a kipukkadás előtti GDP-szintet.

Ez elképesztő növekedés lenne, de igaza is lehet: 2011 tavaszára elérheti az Egyesült Államok GDP-je a nagy recesszió előtti szintet – kommentálja a Concorde Buffet szavait.

A recesszió definíciójának eltérő értelmezéséből adódik a kétféle értelmezés: az NBER (Nemzeti Gazdaságkutató Iroda) megállapítása szerint akkor ér véget a visszaesés, amikor a gazdaság teljesítménye eléri a mélypontját, Warren Buffet szerint akkor van vége a válságnak, ha a eléri a válság előtti szintet.

USA Warren Buffet egyesültállamok recesszió
Kapcsolódó cikkek