Magyar gazdaság

Jaksity: elindult a frank-hólabda - A java csak most jön!

Nem pártolja a bajbajutott devizahitelesek megmentését Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, de a rendszerszintű problémát, amelynek része a svájci frank feltartóztathatatlan erősödése, szerinte is kezelni kell. Elsősorban hiteles, együttműködésen alapuló gazdaságpolitikával – írja a Figyelő holnap megjelenő számában.

Jaksity György a bedőlő a svájci frankkal kapcsolatban a Figyelőnek elmondta: „..Itt állunk a hólabda alatt, ami kezd legördülni. Az, hogy 220-ig ment a svájci frank-forint árfolyam, nem azt jelenti, hogy nagy baj van, hanem azt, hogy még csak most jön a java. Ha a hólabda elindul lefelé, senki nem állítja meg. A svájci jegybank elköltött 200 milliárd frankot euróvásárlásra, ehhez képest a frank 15 százalékot értékelődött fel.”

A szakenber egy újabb, IMF-es hitelkeret- megállapodásról: „Azt hiszem, amíg nem garantált, hogy teljes mértékben képesek vagyunk refinanszírozni magunkat piaci alapon, privát finanszírozók által, addig nekünk a multilaterális intézmények – és nemcsak az IMF – rendelkezésre állása nagyon fontos. Márpedig ma nem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, hogy képesek vagyunk erre, főleg, ha a görögök átütemeznek, vagy más krízis kitör, mint 2008-ban. Akkor nem kapnánk a piacokon pénzt, egy centet sem.”

A társadalmi szemléletről Jakisty György elmondta:„Aki nyakig ül egy devizahitelben, az most persze mélyen elgondolkodik azon, valóban devizában kellett-e eladósodnia, nem lett volna-e jobb inkább még három évig félretenni a pénzt, de ez nem szemléletváltás, ez pánik. Az a megérzésem, hogy az emberek többsége úgy érzi, és ezt is szuggerálják beléjük, hogy ami történt, az nem az ő felelősségük, hanem például a bankoké. Márpedig ameddig így látják, addig nem lesz semmiféle szemléletváltás.”

devizahitel Frank IMF Jaksity György árfolyam
Kapcsolódó cikkek