Magyar gazdaság

Magyarországnak is meg kell találnia a versenyképes területeket

Babanaszisz Sztergiosz, a Mediterrán Kutatóintézet elnöke szerint Magyarországnak is meg kell találnia azokat a területeket, amelyeken világszínvonalú versenyre képes, különben nem tudja majd beérni az unió fejlett országait.

A görögországi kutatóintézet vezetője a görög gazdasági válság hátterét megvilágítva hívta fel a figyelmet a magyar előtt álló lehetséges buktatókra a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) által a napokban szervezett nemzetközi konferencián.

A szakember szerint a görög gazdasági válság tapasztalata az, hogy az eurózónához tartozás önmagában nem képes a problémákat megoldani, a válságból való kilábalás kulcsa a versenyképesség.

Babanaszisz Sztergiosz elmondta, hogy a második világháború előtti időszakban Görögország az elmaradott, fejlődő országok közé tartozott, 1939-ben az egy főre jutó nemzeti jövedelem az akkori angliai érték mindössze 22 százalékát érte el. A háború után az ország gyors fejlődésnek indult, és folyamatosan behozta lemaradását.

A 2000-es években Görögország kifelé forduló, kölcsönökön, a növekvő kereskedelmen és fogyasztáson alapuló fejlesztési modellt alkalmazott, emiatt a 2008-as gazdasági világválság idejére az ország, vállalatai és háztartásai egyaránt eladósodtak.

Mára Görögországnak is új fejlődési modellt kell kialakítania - hangsúlyozta a görög professzor.

"A Mediterrán Kutatóintézet szerint Görögország és számos más EU tagország számára is a versenyképesség fokozása a feladat. Az ország tapasztalatai azt mutatják, hogy az új tagállamoknak, így Magyarországnak is, csak versenyképes gazdasági szerkezet és teljesítmény esetén érdemes bevezetnie az eurót" - hívta fel a figyelmet Babanaszisz Sztergiosz.

Babanaszisz Sztergiosz Görögország magyar versenyképesség
Kapcsolódó cikkek