Magyar gazdaság

Orbán fejet hajt az EU előtt, vagy fizetünk

Az Európai Unió szigorúbb büntetési rendszerrel próbálja megakadályozni, hogy tagállamai körében újabb adósságválság alakuljon ki, ennek érdekében szigorúbban bünteti megengedettnél nagyobb államadóssággal rendelkező országokat.

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott tervei szerint azok a tagállamok, amelyeknél az államadósság meghaladja az éves 60 százalékát, bruttó hazai termékük 0,2 százalékának megfelelő összeget lesznek kénytelen félretenni. A pénzből egy kamatot nem fizető alapot alakítanának ki, a "letét" pedig bírsággal alakulna, ha az adott tagállam nem követi az EU csökkentésével kapcsolatos iránymutatását – jelenti az AP.

A tervezet szerint az Európai Bizottság döntene arról, mely tagállamok érdemelnek büntetést, a szankciót pedig akkor kerülhetik el a "bűnösök", ha ezt országok többsége szavazatával kéri. A rendszer tehát változhat a korábbi Stabilitási és Növekedési Paktumban foglaltakhoz képest, amely szerint a tagállamok rendelkeztek a szankcióval kapcsolatos teljes döntési jogkörrel. Az Európai Bizottság megfogalmazása szerint ezzel a módosítással a Paktum erőteljesebben támaszkodik majd a szabályokra, mint a tagállamok hozzáállására, a büntetés pedig természetes következménnyé válik a szabálysértő országok számára.

Magyarországon az államadósság a GDP 82,9 százalékát teszi ki a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. „Az államháztartás nettó finanszírozási igénye – amely tartalmazza a központi bankkal szemben az újrabefektetett jövedelem elszámolását is - az előzetes adatok szerint 2010 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százaléka volt (1282 milliárd forint).

Európai Bizottság államadósság Stabilitási és Növekedési Paktum tagállam EU szankció
Kapcsolódó cikkek