Magyar gazdaság

Szerény optimizmus a munkaerőpiacon

Szerények maradnak a magyar álláskeresők lehetőségei a következő három hónapban – legalábbis ez olvasható ki a Manpower legfrissebb Munkaerőpiaci Előrejelzéséből. Az előző negyedévhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan stagnálni fog, a Manpower Munkaerőpiaci Mutatója 0 százalékon áll: a munkaadók 13 százaléka tervezi bővíteni munkavállalóinak létszámát, és ugyanennyien várnak csökkenést. Mindeközben 100 magyar munkáltatóból 70 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói létszámot az október-december közötti időszakban.

„Számottevően nőtt azoknak a munkáltatóknak a száma, akik munkaerő felvételen gondolkodnak, az előző negyedévi 7 százalékról 13 százalékra” – árnyalta a képet Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. Hozzátette: jelentősen nőtt ugyanakkor azoknak a száma is, akik elbocsátást terveznek: az előző negyedévi 4-ről ugyancsak 13 százalékra.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, ugyanakkor majdnem minden szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be a munkaadók. Meglepő módon a kivételek közé tartozik a kereskedelmi szektor is, holott épp a negyedik negyedében élhetné virágzását a karácsonyi szezon miatt.

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül háromban erősödött a munkaadók optimizmusa a harmadik negyedévhez képest a kilátásait illetően. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulni fognak, kivéve Dél-Dunántúlt, ahol a foglalkoztatási szándék 16 százalékponttal romlott éves összehasonlításban.

munkaadók munkaerőpiac Manpower előrejelzés
Kapcsolódó cikkek