Magyar gazdaság

Vegyünk példát a német vágóhidakról!

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) újonnan közzétett kutatása olyan gazdasági ösztönző rendszereket mutat be, melyek a vállalatokat kockázatmegelőzési intézkedések meghozatalára bíztatják.

A jelentés szerint az ösztönzők költséghatékony lehetőséget jelentenek azon kormányok számára, amelyek célul tűzték ki a munkahelyi balesetek és megbetegedések számának csökkentését Az EU-OSHA gazdasági ösztönzőkről szóló jelentését 2010. szeptember 29-én Rómában, a Nemzetközi Munkahelyi Higiéniai Szövetség (IOHA) „Egészség, munka és társadalmi felelősségvállalás” című konferenciáján hozták nyilvánosságra.

A tizennégy esettanulmányból három elegendő adatot tartalmazott egy-egy költség-haszon elemzés elvégzéséhez. Mind a három elemzés pozitív kifizetési rátát mutatott, azaz minden egyes befektetett euró után 1,01–4,81 euró közötti nyereség keletkezett. A vizsgálat a balesetek gyakoriságát, a betegszabadságokat, illetve a munkakörülmények általános javulását tekintette mennyiségi kritériumokként.

Példaként a német vágóhidakon 2002-ben bevezetett ösztönző rendszert említették, melynek eredményeképpen a rákövetkező hat év során 28 százalékkal csökkent a bejelentendő balesetek száma, szemben a szektor egészében tapasztalható 16 százalékos csökkenéssel. Összességében ez azt jelenti, hogy az ösztönző programban résztvevő vállalatoknál évente mintegy ezerrel kevesebb baleset történt.

Az EU-OSHA igazgatója, Jukka Takala véleménye szerint Összességében a jelentés rámutat arra, hogy a gazdasági ösztönzők valamennyi tagállamban hatékonyan alkalmazhatók, a társadalombiztosítási és a balesetbiztosítási rendszerek terén létező különbségek ellenére is.” A projekt eredményeképpen az Olasz Munkavállalói Balesetbiztosítási Hatóság (INAIL) más országok tapasztalatait és helyes gyakorlatait is figyelembe véve kidolgozott egy új ösztönző rendszert, amely így az elérhető legjobb nemzetközi ismereteken alapul. A több mint 60 millió eurós költségvetésű INAIL-rendszer kifejezetten a kis- és középvállalkozásokat célozza meg, és a szakértők becslései szerint társadalmi szinten 180 millió euró hasznot eredményezhet.

Az EU-OSHA új jelentése tükrözi továbbá az olyan gazdasági ösztönzők iránti növekvő érdeklődést, melyek a szervezeteket arra bíztatják, hogy fektessenek be a munkahelyi egészségvédelem és biztonság fejlesztésébe.  Egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a jogszabályok betartatása önmagában nem elég ahhoz, hogy az EU el tudja érni a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló közösségi stratégiájában meghatározott, a munkahelyi balesetek 25 százalékos csökkentésére vonatkozó célkitűzését.

Az EU-OSHA jelentése egyúttal áttekintést ad a gazdasági ösztönzőkre vonatkozó kutatásokról, valamint a különböző uniós tagállamokban alkalmazott jutalmazási rendszerekre vonatkozó kormányzati szakpolitikákról. A beszámoló mindemellett több olyan esettanulmányt is közöl, amelyek további tájékoztatást nyújtanak az ösztönzők különböző európai országokban és eltérő ágazatokban történő alkalmazásához. A riport egyúttal a különböző ösztönző rendszerek hatékonyságát is értékeli, és számos sikertényezőt is azonosít.

A jelentést megtekintheti itt

IOHA Nemzetközi Munkahelyi Higiéniai Szövetség felmérés EU-OSHA ösztönző munkahelyi baleset INAIL
Kapcsolódó cikkek