Magyar gazdaság

Adóváltozások: ennyi marad a zsebedben jövőre

A kormány korábbi ígéreteit tükrözik a jövő évi adótörvény-javaslatok, amelyeket szombaton tettek közzé az Országgyűlés internetes oldalán. A kiskereskedők, a távközlési cégek és a biztosítók is tiltakoznak a különadó miatt.

Az egykulcsos adórendszer a fő csapásirány a szombaton benyújtott, jövő évre vonatkozó adótörvény-javaslatban. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter neve által jegyzett dokumentumból kiderül: alaposan átalakul a jövedelmek adózása, nemcsak az adókulcsok változása, de az adókedvezmények rendszerének reformja miatt is. Módosul az adójóváírás rendszere, bőkezű gyermekkedvezmény csökkenti ugyanakkor a befizetési kötelezettségeket.

Az adócsomag rendelkezik arról is, hogy 2013-tól egységesen 10 százalékra csökken a társasági mértéke. A hétvégén váltak ismertté a második akcióterv rendelkezéseinek részletei is: eszerint a kiskereskedelem és a távközlés esetén sávos, az energiaellátók körében pedig egységes különadót indítványoz a törvényjavaslatot jegyző két fideszes képviselő.

 Az adót mindhárom ágazatban a nettó árbevétel alapján kell befizetni, ennek meghatározásakor pedig a kapcsolt vállalkozások eredményét is figyelembe kell venni. Az érintett vállalkozások elégedetlenek: a kereskedők a nagykereskedelmi szektor bevonását hiányolják, a távközlési cégek az adóval ellentétes uniós szabályokra hívják fel a figyelmet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

A válságadóval kapcsolatos cikkünk itt olvasható!

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!


[enews_gallery id='434413']

adójóváírások adókedvezmények adótervek orbán-kormány multik nyugdíjak szja
Kapcsolódó cikkek