Magyar gazdaság

Az iszapkatasztrófa miatt ejtették a légifotó-bizniszt

Forráshiány miatt arra kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatóját, hogy az Országleltár első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárást nyilvánítsa eredménytelenné - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium

Az ország légi fotózására kiírt ötmilliárdos tenderről az Index írta meg, hogy harmincszor drágább, mint az eddigi hasonló munkák, ráadásul a pályázati feltételeket éppen a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának régi cégére passzították.

A közlemény szerint ennek oka, hogy a Mal Zrt. ajkai zagytározójának 2010. október 4-iki gátszakadása miatt a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az érintett külterületekkel kapcsolatos kárelhárítási, kármentesítési feladatokat ellátásában és a szükséges források biztosításában a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentős részt vállal.

A jövő évi költségvetésről szóló tárgyalásoknál világossá vált az is, hogy az agráriumot és a környezetvédelmet érintő számos olyan gondot kell sürgősen megoldani, amely azonnali finanszírozást igényel - emlékeztet a közlemény.

    A VM hangsúlyozza: továbbra is rendkívül fontosnak tartja, hogy elkészüljön a hiteles adatokat tartalmazó teljes körű vagyonleltár. A közvagyon törvényes és mindenekelőtt a nemzet érdekeit szem előtt tartó felhasználása nemcsak az ország alapvető gazdasági érdeke, hanem a felelős és sikeres vagyongazdálkodás alapja, amellyel a korrupció, a felelőtlen vagyongazdálkodás is megakadályozható - szögezi le közleményében a minisztérium.

légifotó-projekt Ajkai katasztrófa VM orbán-kormány országleltár
Kapcsolódó cikkek