Magyar gazdaság

Egyre rózsásabb makrogazdasági prognózisok érkeznek

A német gazdaságra vonatkozó prognózisok rózsásak - jelenti az N24 német hírtévé, nyolc vezető német kutatóintézet kutatóintézet szerint a fellendülés pedig egyre több embernek ad munkát. A német közgazdászok az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat jelentősen, 1,5 százalékről 3,5 százalékra emelték. Idén 3,8 százalékos költségvetési deficittel számolnak.

Az előrejelzés szerint 2011-ben a növekedés 2 százalékra lassul. Mindazonáltal a a jövő évben 1992 óta először három millió alá csökken. Ennek köszönhetően a munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra süllyed. A német gazdasági kutatók szerint a boomnak köszönhetően ismét pénz áramlik majd az államkasszába és az adósságok összege csökkeni fog. Erre az évre a költségvetési deficit még 3,8 százalékos lesz, 2011-ben azonban 2,7 százalékra mérséklődik, s ezzel Németország ismét betartaná a maastrichti kritériumokat.

A jó adatok ellenére azonban a szakértők óvnak a vak eufóriától. A válság előtti szintet még nem érte el a német gazdaság. 2009-ben a német történelmi mértékben, 4,7 százalékkal csökkent.Továbbra is vannak kockázatok: az Egyesült Államok ismét recesszióba süllyedhet, Kínában kipukkadhat az ingatlanlufi, az eurótérség egynémely államában az adósság- és bizalmi válság még semmiképpen nem szűnt meg.

Ha olyan euroövezeti országok, mint Portugália vagy Spanyolország, az euromentési lábashoz lennének kénytelenek nyúlni, ez újabb turbulenciákat idézhetne elő a piacokon és megterhelná a konjunktúrát.. A német szakértők prognózisa szerint bár az idei évben a német termékek iránti kereslet globálisa növekedett, mindenekelött az úgynevezett küszöbállamokban, ez azonban gyengülni fog.

Szerintük a idén 12 százalékkal nő a tavalyi évhez viszonyitva, ám a jövő évben a növekedés vélhetően 6,8 százalékos lesz, ami az elmúlt két évtized átlagának felel meg.

gazdasági növekedés Németország maastrichti kritérium válság
Kapcsolódó cikkek