Magyar gazdaság

Ellenséges felvásárlások tömegétől tartanak a németek

A Spiegel elemzésében rávilágít arra, hogy más európai államokkal ellentétben Németország nem védi a gazdasága számára fontos vállalatokat a külföldi kivásárlásoktól.

A német Hochtief építési vállalatot a spanyol ACS szeretné felvásárolni, ezzel kiegészítve a jelenlegi, 29 százalékos részesedését. Ezt a cég szeretné elkerülni, ezért – Angela Merkel kancellár közvetítésével – a katari sejkkel tárgyalnak a felvásárlásról. A Spiegel Online szerint úgy tűnik, hogy egy hatékonyan működő német vállalatot Berlin szívesen odaadna egy súlyos eladósodott katari cégnek.

A lap szerint az ország száz legnagyobb vállalata közül jelenleg tizenkettőt fenyeget az ellenséges kivásárlás lehetősége és a német kormány nem szándékozik tenni ez ellen. Rainer Brüderle gazdasági miniszter a Hochtief esetét a szabad piac működésének példájaként interpretálja, a kormányszóvivő szerint pedig nincs szükség a külföldi felvásárlásokra vonatkozó jogszabály módosítására.

A lap emlékezetet arra, hogy Franciaország deklaráltan védi a külföldi befektetőktől kulcs ágazatait, így a védelmi ipart és az energia szektort, de a jelek szerint más cégek esetében is közbelép, ha kell. Párizs megakadályozta például, hogy a Pepsi felvásárolja a Danone-t, és a védelmi falról a német Siemens is visszapattant, amikor a francia hatóságok nem engedélyezték, hogy bevásárolja magát az Alstomba. Spanyolország hasonlóan harciasan védi nemzeti érdekeit, Németország azonban a lap megfogalmazása szerint továbbra is eminens diák marad a felvásárlások terén.

 

Németország felvásárlás német ellenséges felvásárlás Hochtief
Kapcsolódó cikkek