Magyar gazdaság

Fontos bejelentést tesz ma Orbán Viktor

Százmilliárdos nagyságrendű megtakarításokra készül a kormány 2011-ben a közszférában – szivárgott ki egy nappal az előtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fontos gazdasági bejelentéseket tesz. A jövő évi büdzsé tervezési köriratának a tanúsága szerint a központi költségvetés körébe tartozó intézményeknél öt százalékkal csökkentik a dolgozók létszámát, de szűkítik a dologi kiadásokat és a jutalmakat is.

Ennél is szigorúbb elvek érvényesülnek a háttérintézményeknél, ott tízszázalékosra tervezi a kormány a szűkítés mértékét. Miközben az érintettek tiltakoznak, arról, hogy a kilátásba helyezett szigorításokkal sikerül-e betömni a jövő évi büdzsén tátongó lyukat, megoszlanak a vélemények.

A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint önmagában ez a megtakarítás nem elégséges a 3 százalék alatti 2011-es deficitcél valóra váltásához, javarészt azért, mert az elbocsátások még hónapokig további költségekkel járnak, hatásukra pedig komoly adó- és járulékbevételtől esik el az államkassza.

A kormány eltökéltségét jól mutatja, hogy Orbán Viktor kormányfő tegnap José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének társaságában Pécsett leszögezte: kínos lenne, ha éppen az EU soros elnökségét betöltő ország nem tartaná be az uniós költségvetési szabályokat.

A kormány egyébként ma határoz a költségvetés sarokszámairól. Eközben az IMF tegnapi jelentése is megemlíti, hogy a korábban hittnél lassúbb, 2011-ben mindössze 2 százalék körül várható GDP-növekedés miatt hazánknak nehezebb lesz betartania a vállalt hiánycéokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

deficitcél Orbán Viktor közszféra megtakarítás büdzsé
Kapcsolódó cikkek