Magyar gazdaság

FT: A kormányzás nem fékezi Orbán nacionalista ösztöneit

A Financial Times blogja szerint még Orbán Viktor is tisztában vele, hogy a nyúlnak a cilinderből történő elővarázslásának ára van. A gazdasági lap ezzel a cégek válságadóra adott reakcióira utalt.

A lap szerint a miniszterelnök tudja, mit jelent a megítélése szempontjából, hogy a válságadókkal szeretné betömni a költségvetési lyukakat, hiszen elismerte, hogy a most bevezetett rossz üzenetet küld a befektetőknek.

Az FT emlékeztet arra, hogy a Vodafone már közölte: a harmadik és negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztését veszélyezteti a válságadó. A lap szerint azzal, hogy a 187 milliárd forintos bankadót követően most az energetikai-, a telekommunikációs- és a kiskereskedelmi szektorra is adót vet ki Orbán, új jelszót ír a zászlóra, miszerint: "A magyar állam az első, a külföldi befektetők a másodikak".

Az FT szerint bár a miniszterelnök örömmel fogadta például az Audi és az Opel magyarországi beruházásait, a Fidesz eddigi politikáját ismerve nem lenne meglepő, ha a külföldi befektetőknek a jövőben is le kellene nyelniük a keserű pirulát. "Egyesek abban reménykedtek, hogy a kormányzás realitásai csökkenti majd Orbán nacionalista ösztöneit, de a miniszterelnök retorikája egyelőre nem ezt mutatja" – fogalmaz a lap, idézve Orbánt, aki a magánnyugdíjpénztárak pénzeinek visszatartásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: senkit nem lehet arra kényszeríti, hogy rulett asztalra tegye a meg

válságadó Vodafone FT Financial Times nacionalista befektető
Kapcsolódó cikkek