Magyar gazdaság

Global Insight: Orbán fékezi a gazdaság kilábalását

A magyar kormány által jóváhagyott újabb válságadók, párosulva a pénzügyi szektort sújtó adóemeléssel, elegendők kellenek ahhoz, hogy a kormány teljesítse a 2010-re és 2011-re vonatkozó fiskális célkitűzéseit. Ám e sikernek ára lesz – olvasható a Global Insight (GI) tanulmányában.

Az intézet leszögezi: a változások ideiglenesek, a fiskális reformokra végső soron szükség lesz és ezek rövid távon aláaknázzák majd a növekedés lendületét. A kilátásokat és a következményeket illetően a GI utalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az ez év elején felállt az asztaltól, ahol a Fidesszel annak a hitelcsomagnak a meghosszabbításáról tárgyalt, amely fontos "lökhárítónak" számított Magyarország pénzügyi szektora számára 2008 vége óta.

Az intézet értelmezése szerint az IMF és az EU nem volt hajlandó tovább dolgozni a magyar kormánnyal azért, mert az utóbbi nem vállalt kötelezettséget a kiadások olyan mértékű csökkentésére, amelyeket a korábbi partnerek szükségesnek tartottak a hosszú távú fiskális fenntarthatóság megteremtésére. E stabilizáló erő hiányában a kormánynak vissza kellett táncolnia a populistább állításaitól azért, hogy stabilizálja a piacokat, és ennek során a kormány elkötelezte magét arra, hogy eleget tesz az IMF által korábban előírt deficitcéloknak az idei és a következő évben.

Ám – mutat rá a továbbiakban a Global Insight – e célkitűzésekre törekedve a Fidesz úgy döntött, a költségcsökkentések helyett átmeneti adókat vezet be. Egyértelmű, hogy a kormány  igyekszik eleget tenni a lakosságnak tett választási ígéreteinek, nevezetesen, hogy véget vet a több éven át tartó megszorításoknak, amelyek a választók elégedetlenségét idézték elő. Mindezt a külföldi vállalatokra kirótt plusz terhekkel teszi a kabinet, ami a GI szerint végső soron árt majd a magyar lakosságnak, mert az adók áremelés formájában eljutnak hozzájuk. Az intézet szerint a bankadó és a válságadó együttesen a hitelezési hajlandóság csökkenéséhez, és a vállalatok bizalmatlansághoz vezet.

A GI úgy látja, a magyar kormány abban reménykedik, hogy a háztartások növekvő fogyasztása ellensúlyozza a most kivetett adók negatív gazdasági hatásait. Ám ez a remény félrevezető lehet. A magyar háztartások eladósodottsága ugyanis erősen magas. Az adóváltozás nyomán felszabaduló készpénz szinte biztosan közvetlenül a külföldi adósságok törlesztésére megy, és nem a gazdaság ösztönzésére. Csökken az esély az államadósság hatékony értékesítésére is, főleg most, hogy a finanszírozás szempontjából kulcsfontosságú PPP projekteket az állam leállította.

Mindent egybevetve a GI úgy véli, a legújabb fiskális változások nemigen javítják a Fidesz hírnevét és ártanak a gazdaság gyógyulásának.

válságadó global insight IMF hitelezés deficit EU fiskális
Kapcsolódó cikkek