Magyar gazdaság

Görögöt fogtak az írek

Újabb leminősítés, folytatódó megszorítások, romló növekedési kilátások sújtják Dublint

Miután kedden a Moody’s fenyegetett vele, tegnap a Fitch leminősítette Írország államadósságát. Az ír papírok besorolása így A pluszról AA mínuszra változott. Döntését a hitelminősítő a bankmentés „kivételes, a vártnál is nagyobb” költségével indokolta, és további leminősítést is kilátásba helyezett. A hír hatására az ír államkötvények kamatfelára majdnem tíz bázisponttal ugrott meg.

Brian Lenihan pénzügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy akár 50 milliárd eurót is felemészthet a pénzintézetek rendbetétele. Ennek oroszlánrésze az Anglo Irishhoz kapcsolódik: Dublin a bankba már 22,9 milliárd eurót pumpált tavaly januári államosítása óta. A legfrissebb – és véglegesnek szánt – becslés szerint további 6,4 milliárdra biztosan szükség lesz, de „váratlan veszteségek” esetén újabb 5 milliárdos költség is felmerülhet.

Az 50 milliárd eurós végöszszeg azt jelentené, hogy Írország államadóssága megnégyszereződik, a válság előtt a 25 százalékán álló szintről 99 százalékra ugorva. Az adósságból az ország minden egyes lakosára több mint 100 ezer euró jutna (összehasonlításul: Magyarországon az egy főre eső államadósság – a jelenlegi árfolyamon számolva – mintegy 7500 euró). Mivel az uniós statisztikai szabályok szerint a bankmentés költségeit egy összegben kell megjeleníteni, a büdzsé hiánya az idén elérheti a GDP 32 százalékát. A helyzet azonban enélkül sem lenne túlságosan rózsás: a 11,6 százalékos deficit még mindig közel a négyszerese az EU által megengedett szintnek.

A költségvetési kilátások romlása viszont azt hozhatja, hogy a kormánynak az eddig tervezettnél is jobban vissza kell fognia a kiadásait, miután az idén 4 milliárd eurót már megtakarított. Lenihan novemberben mutatja be azt a négyéves tervet, amelynek végrehajtásával 2014-re a GDP 3 százaléka alá kellene szorítani a deficitet. Decemberben válnak ismertté a jövő évre vonatkozó konkrét elképzelések, és Lenihan már jelezte, hogy a korábban jelzett 3 milliárd eurónál nagyobb lefaragásra lesz szükség.

Pedig már most is egyre több jel utal arra, hogy Görögország után Írországot is a visszatérte fenyegeti a költségvetési megszorítások növekedést gátló hatásai miatt. A dublini jegybank a héten 0,8-ról 0,2 százalékra mérsékelte a gazdaság idei bővülésére tett becslését, ám félő, hogy az országukkal kapcsolatos rossz hírek áradata nyomán egyre óvatosabbá váló fogyasztók a minimális növekedéshez szükséges keresletet sem lesznek képesek biztosítani. A két évig tartó recessziónak az idei első negyedévben véget vető fellendülés már az április–júniusi időszakban megakadt, és a legfrissebb makroadatok a harmadik negyedre sem ígérnek sok jót. A beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint a szolgáltatási szektor hat-, a feldolgozóipar pedig öthavi folyamatos növekedés után ismét zsugorodik. BÁ



csapda gazdasági válság államadósság Görögország ipar írország
Kapcsolódó cikkek