Magyar gazdaság

Hátrányba kerülhetnek az európai bankok

Kárát láthatják az európai bankok annak, ha az Egyesült Államok és mások nem hajtják végre teljes egészében a bázeli bankfelügyeleti bizottság javaslatait a tőkekövetelmények szigorítására – figyelmeztetett egy tegnap elfogadott jelentésben az Európai Parlament.

Ennek a képviselők szerint reális a veszélye, tekintettel „a válságra válaszul elfogadott nemzeti törvényekben lefektetett különféle korlátozásokra”. Az Egyesült Államok esetében a fő problémát az úgynevezett Dodd–Franck-törvény jelentheti, amely megtiltja a felügyeleteknek, hogy szabályalkotásuk során külső hitelminősítésekre támaszkodjanak. Jean-Paul Gauzes francia EP-képviselő szerint ennek a törvénynek az a célja, hogy alapot teremtsen bármely szabály mellőzésének, amelyet nem amerikai hatóságok rendeltek el.

Az EP aggályait Michel Barnier belső piaci biztos is osztja. A parlamentben ígéretet tett arra, hogy a bázeli javaslatok végrehajtása során törekedni fog az egyenlő versenyfeltételek biztosítására, figyelemmel kísérve az unión kívüli országok jogalkotását. Brüsszel a maga részéről 2011 első negyedében tesz törvényjavaslatot a bázeli megállapodás végrehajtására.

A 2019-re gyakorlatba ültetendő úgynevezett Bázel III csomag rendelkezései szerint a bankoknak több mint a kétszeresére kell növelniük tőketartalékaikat, sőt, osztalékok kifizetéséhez pótlólagos tartalékok képzésére is szükség lesz. Az Egyesült Államok még a 2004-es Bázel II szabályokat sem hajtotta végre teljes egészében, miközben a legtöbb európai ország azokat három év elteltével bevezette.

pénzügyi szektor Bázel III stresszteszt bankok versenyhátrány
Kapcsolódó cikkek