Magyar gazdaság

Kereskedelmi háborútól tart a német gazdasági miniszter

Rainer Brüderle pekingi látogatása során arra figyelmeztetett, hogy az árfolyamokkal kapcsolatos konfliktusok megtorló intézkedésekhez és ezáltal kereskedelmi háborúhoz vezethetnek.

Brüderle, aki sajátmagát a szabad misszionáriusaként aposztrofálja, két napos kínai látogatása során figyelmeztetett a kereskedelmi háború kialakulásának veszélyére. A német gazdasági miniszter szerint nem szabad megengedni, hogy a helyzet kicsússzon az állami vezetők kezéből és nem fordíthatnak hátat a szabad kereskedelemnek - tudósít az AFP.

Nem meglepő, hogy a gazdasági miniszter kommentárjai éppen Kínában hangzottak el, hiszen Peking és a Nyugat, elsősorban az Egyesült Államok között hónapok óta élesednek az ellentétek a devizaárfolyam kapcsán. Kína mesterségesen mintegy 40 százalékkal a reális értéke alatti szinten tartja a jüan árfolyamát, ezzel tisztességtelen kereskedelmi előnyt biztosítva saját exportőreinek.

Ugyanakkor Japán a közelmúltban lépett a jen túlzott erősödésnek megakadályozására és hasonló lépéseket helyezett kilátásba Brazília is. A hétvégi IMF-csúcstalálkozón a felek nem jutottak megállapodásra a kérdésben, csupán arról döntöttek, hogy az árfolyamkonfliktusok megoldását a Valutaalap elnöke, Dominique Strauss-Kahn vezényli le.

IMF német Brüderle gazdasági miniszter
Kapcsolódó cikkek