Magyar gazdaság

Kopits: A nyugdíjpénztári lépés az egész rendszert veszélyezteti

A Költségvetési Tanács szerint az Orbán Viktor által a múlt héten bejelentett válságadó az idei és a következő évben elegendő a bevételkiesés mérséklésére, de középtávon további lépések szükségesek.

"A magánnyugdíjpénztári kifizetések állami nyugdíjrendszerbe történő becsatornázása sajnos újabb példa arra, hogyan csökkenhet egyszerre a költségvetés fenntarthatósága és átláthatósága" – mondta Kopits György a parlament illetékes bizottsága előtt a Reuters jelentése szerint.

A Költségvetési Tanács elemzése szerint rövid távon az intézkedés látszólag kizárólag pozitív fiskális következményekkel jár, hosszabb távon azonban - a társadalombiztosítási nyugellátó rendszer kötelezettségeinek emelkedése miatt – az egész nyugdíjrendszer fenntarthatóságát rontja.

A Költségvetési Tanács elnöke elmondta: a telekommunikációs-, energiaipari és kiskereskedelmi cégekre kivetett válságadók 2010-ben és 2011-ben még elegendőek a kieső kiadások fedezésre, de középtávon további lépések szükségesek a fiskális stabilitás érdekében. Kopits leszögezte: hosszú távon a pénztári források átcsatornázása csökkenti a teljes nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

 A Költségvetési Tanács (KT) véleménye szerint a már elfogadott, illetve beterjesztett adóváltozások nyomán jövőre 21 milliárd forint, 2012-ben 350 milliárd forint bevételtől esik el az államháztartás ahhoz az államháztartási pályához képest, amelyet a tanács az idei augusztusi technikai kivetítésében mutatott be.

Erről többet itt olvashat: 700 milliárdos lyukat ütnek adótörvények 2013-14-ben

válságadó Költségvetési Tanács nyugdíjrendszer Kopits magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek