Magyar gazdaság

Magyarország erősítené a kohéziós politikát

Magyarország az erős kohéziós politikában érdekelt - hangsúlyozta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Brüsszelben.

Az európai régiók és városok héten zajló nyílt napjai (Open Days) programsorozat keretében a kohéziós politika jövőjéről, lehetőségeiről tartott brüsszeli vitán Fellegi Tamás azt is bejelentette, hogy a 2011 első felében sorra kerülő magyar EU-elnökség ezt a témakört az úgynevezett általános ügyek miniszteri tanácsának napirendjére kívánja emelni, mert a fontossága a bővítések hatására is egyre növekszik.

Az európai uniós források hazai felhasználásának menedzseléséért felelős tárca vezetője brüsszeli felszólalásában védelmébe vette az EU eddigi kohéziós politikáját, s kiállt amellett, hogy annak jelenlegi alapelveit, rendszerét, jogosultsági kritériumait fenn kell tartani. Utalt egyúttal az Európa 2020 stratégiára, amelynek céljai eléréséhez szintén alapvető fontosságú feltétel a régiók közötti kohézió.

Nem jöhet létre globálisan versenyképes akkor, ha nem sikerül leküzdeni az egyes régiók közötti, még mindig jelentős fejlettségbeli különbségeket. A kohéziós politika olyan eszköz, amely segít ebben és az egyes területek versenyképességének növekedésében - hangsúlyozta a magyar miniszter.

A kohéziós politika előirányzott kerete a 2007-2013-as időszakra 347,4 milliárd euró. Ez az összeg a közösség költségvetésének 35 százaléka.

Fellegi Tamás brüsszeli látogatása alkalmával találkozott Johannes Hahnnal, a fejlesztési ügyek osztrák EU-biztosával és Andor Lászlóval, a foglalkoztatási, szociális, illetve társadalmi összetartozási ügyekben illetékes magyar EU-biztossal is.

kohéziós politika EU Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek