Magyar gazdaság

Maratoni munkahét előtt a németek

Vezető gazdasági szakértők Németországban azzal számolnak, hogy a heti munkaidőt akár 45 órára emelik.

Tekintettel a növekvő szakemberhiányra, a német gazdaság középtávon nem boldogul a munkaidő meghosszabbítása nélkül - jelentette ki a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke a Bild Zeitungnak nyilatkozva. Klaus Zimmermann szerint bizonyosan vége a 37-38 órás munkahétnek, mindenekelőtt az olyan exportorientált ágazatokban, mint a gép- és berendezésgyártás, de az egészségügyben is növekszik az igény a hosszabb munkaidő iránt Zimmermann becslése szerint – tudósít az N24.

A Halle-i Gazdaságkutató Intézet elnöke szintén úgy véli, hogy a német jólét csak akkor tartható, "ha a vállalatok nagyobb szabadságot kapnak a munkaidők alakítására." Ulrich Blum, a Die Welt című lapnak nyilatkozva arra is utalt, hogy egyes ágazatokban már jelenleg is rendkívül hosszú munkaidőt alkalmaznak. A kölni Institut der deutsche Wirtschaft (IW) igazgatója pedig leszögezte, hogy a törvény szerint akár 48 órás munkahét is megengedett.

A munkanélküliek száma már az idén 20 éves mélypontra süllyedhet. "Októberben 3 millió alá csökken az állástalanok száma, ami két évtizede nem fordult elő" - nyilatkozott Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter. "A fellendülés mindenhová elér, még az átlagnál nagyobb munkanélküliséggel sújtott rétegekhez is, mint az 50 éven felüliek, a nők vagy az egykori NDK területén élők" - tette hozzá.

A dpa német hírügynökség elemzői felmérése szerint októberben 2,93 millió lehet a regisztrált munkanélküliek száma, ami a szeptemberinél 100 ezerrel, az egy évvel korábbinál pedig 300 ezerrel kevesebb. Szeptemberben 7,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta a 82 millió lakosú országban.

IW munkaidő diw export szakemberhiány munkahét
Kapcsolódó cikkek