Magyar gazdaság

Nőttek az ipar értékesítési árak belföldön

Az ipar belföldi értékesítési árai 2010 szeptemberében az előző havihoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkentek, a 2009. szeptemberével összehasonlítva 9,7százalékkal nőttek. Az ipari exportértékesítés árai a 2010. augusztusinál 1,1 százalékkal alacsonyabbak, a 2009. szeptemberinél 6,2 százalékkal magasabbak voltak – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz mérten 7,9 százalékkal nőttek. Szeptemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal mérséklődtek.

A feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,5 százalékkal emelkedett; a legnagyobb mértékben az élelmiszer-ipari termékek (1,9 százalék) és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (0,8 százalék) árai nőttek. A járműgyártásban 1,7, a vegyi anyag, termék gyártásában 0,7, a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint a gép, gépi berendezés gyártásában 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak az augusztusinál.

A fa-, papír- és nyomda-, illetve a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban nem történt árváltozás; a többi feldolgozóipari ágazatban emelkedtek az árak, ennek mértéke
0,1 és 0,6 százalék között mozgott.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szeptemberben 2,1 százalékkal alacsonyabbak, a víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai 0,1 százalékkal magasabbak voltak. A kis súlyú bányászat árai gyakorlatilag az előző hó szintjén maradtak.

Egy évvel korábbi összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 7,1 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (26,7 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (13,8 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (13,1százalék) nőttek az árak.

Kisebb áremelkedés történt a villamos berendezés (4,1 százalék), az egyéb feldolgozóipari termékek (3,1 százalék), illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában (2,8 százalék). 2009 szeptemberéhez viszonyítva csökkentek az árak a textil- és bőriparban (2,8 százalék), a járműgyártásban (0,9 százalék), valamint az élelmiszeriparban (0,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,3 és 1,9 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 12,6, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A bányászat árai 0,7 százalékkal nőttek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 szeptemberében az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,6 százalékos csökkenés, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 százalékos árnövekedés mutatkozott. A beruházási javak árai 0,4 százalékkal mérséklődtek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 1,1 százalékkal emelkedtek. 2009 azonos hónapjához mérten az árak az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 13,0 százalékkal, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,6 százalékkal emelkedtek.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 0,3 százalékkal alacsonyabb árakat mért a hivatal. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 szeptemberében 1,1 százalékkal csökkentek, 12 havi összehasonlításban 6,2 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,4 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 0,7 százalékkal erősödött; a 2009 szeptemberében jegyzett.

KSH dollár fogyasztási cikk statisztika ipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek