Magyar gazdaság

Nyolc évet is kaphatnak az adócsalók

Egy 2008-ban indult adócsalási ügyet zárt le most a vám- és pénzügyőrség. Az elkövetők akár nyolc év börtönbüntetésre számíthatnak.

A büntetőeljárásban érintett magyarországi gazdálkodók valótlan adatokat tartalmazó számlák kiállításával és felhasználásával az általános forgalmi adó bevételt – 2006 I. negyedéve és 2008 III. negyedéve között – mintegy 1,7 milliárd forinttal csökkentették és közel 200 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul – közölte Sipos Jenő, a testület szóvivője.

A nyomozás során kiderült, hogy egy magyarországi székhelyű gazdasági társaság a németországi anyavállalat közreműködésével rendszeresen vásárolt az Európai Unió más tagállamaiból betonacélt magyarországi felhasználás céljából. A betonacél importját terhelő általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elhárítása érdekében az értékesítési láncolatban fiktív – valós gazdasági tevékenységet nem folytató – magyarországi cégeket tüntettek fel importőrként. A színlelt gazdasági események leplezésének céljából valótlan tartalmú bizonylatokat, szerződéseket és szállítási megrendeléseket állítottak ki.
 
A nyomozás során egy német és négy magyar állampolgár volt előzetes letartóztatásban. A német állampolgárt kiemelkedően magas, 60 millió forint óvadék letétbe helyezése mellett helyezte szabadlábra a bíróság. A sikeres büntetőeljárás során a pénzügyőr nyomozók biztosítási intézkedés keretében lefoglaltak egy ingatlant és az illetékes bíróság zár alá vett négy bankszámlát. A biztosítási intézkedések eredményeként a kárbiztosítás közel 1,2 milliárd forint.

A különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és csalás, valamint okirat-hamisítás miatt zajló nyomozást a múlt héten fejezte be a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága és a közel 15 ezer oldalból álló nyomozati iratot vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Bizonyítottság esetén az elkövetőkre akár 8 év szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek