Magyar gazdaság

Öntsük tovább a pénzt? - Kötélhúzás az IMF és az EKB között

A Nemzetközi Valutaalap európai gazdasági kilátásokról szóló friss jelentésében kiemeli, hogy az Európai Központi Banknak továbbra is készen kell állnia a rendkívüli helyzetek esetében bevethető forrásokkal.

"Az EKB-nak készen kell állnia az alacsony kamatozású hitelek programjának időbeli kiigazítására és arra, hogy ismét beindítsa a rendkívüli pénzügyi intézkedéseket, ha a hirtelen leállna" – idézi a Bloomberg az IMF európai gazdasági kilátásokra vonatkozó jelentését.

Az IMF tehát azt hangsúlyozza, hogy az EKB-nak egyelőre nem kell végigvinnie az exit stratégiát, miközben a bank hivatalos álláspontja szerint a fiskális segítség fokozatos leállítása van napirenden. Az IMF kommentárjának időzítése azért is érdekes, mert az Európai Központi Bank vezetése körében jelenleg élesek az ellentétek az exit stratégia kapcsán. Axel Weber, az EKB kormányzótanácsának tagja és az elnöki poszt várományosa következetesen hangsúlyozza, hogy a banknak már most meg kell kezdenie a részvényvásárlási program leállítását, mert a túl késői exit nagyobb veszélyeket hordoz, mint a túl korai. Hasonló értelemben nyilatkozott a Die Weltnek Jürgen Stark, a kormányzótanács egy másik tagja is.

Ugyanakkor Jean-Claude Trichet a Bundesbank elnökének, Webernek a nyilatkozata kapcsán leszögezte, hogy az nem a kormányzótanács többségi álláspontja.

EKB IMF Trichet Európai Központi Bank weber Valutaalap exit stratégia
Kapcsolódó cikkek