Magyar gazdaság

Százezer forintos minimálbér kellene a szinten tartáshoz

Közel 30 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a szja-szabályok átalakítása az adójóváírás kivezetése mellett ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez az ilyen alacsony keresettel rendelkezők körében.

Tervek. Közel 30 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a szja-szabályok átalakítása az adójóváírás kivezetése mellett ne vezessen a nettó bérek csökkenéséhez az ilyen alacsony keresettel rendelkezők körében – derül ki lapunk számításából a kormány jövő évi adójavaslataival kapcsolatban. Mivel optimális esetben is csupán 5-7 százalékkal nőhetnek jövőre a legalacsonyabb bérek, a fennmaradó „lyukat” a következő években is az adójóváírás segítségével kell kipótolni, igaz, így fokozatosan lehetőség nyílik e komoly költségvetési tétel lefaragására. Jövőre mindenesetre az adójóváírás jelenlegi havi 15 100 forintos maximális mértéke 14 ezer forint körüli öszszegre apadhat.

A minimálbér-emelés mellett a gyermekkedvezmények szélesítése ellensúlyozná az adójóváírás fokozatos kivezetését a következő években, derül ki a készülő kormányzati adócsomagról, amellyel kapcsolatban egyelőre egy biztos: csak egy hét késéssel, jövő hét pénteken ismerteti a kormány. Az Index hírportál értesülései szerint a személyi jövedelemadó kulcsa jövőre egységesen 16 százalék lesz, ez nem új elem, ahogy az sem, hogy e rendelkezés maga után vonja a még az előző kormány által jogerőre emelt 2011-es 15 millió forintos szja-sávhatár visszavonását. Fontosabb kérdés, hogy a – igaz, tévesen – szuperbruttónak nevezett adóalap csak fokozatosan, 2013-ig „olvad viszsza” a tényleges bruttó bér mértékére: jövőre a szorzó még 1,27 marad, 2012-ben pedig ennek fele lesz.

A jelenleg csak legalább három gyerektől járó adókedvezmény már az egy gyermeket nevelő szülőknek is járna, és mértéke a jelenlegi havi négyezerről nyolc-tízezer forint környékére emelkedik, sőt, három vagy több gyermeket nevelő családoknál akár havi 15-20 ezer forint is lehet. Fontos változás lesz az is, hogy a a gyes és az ösztöndíj kikerül az adóalap-növelő tételek közül, lévén, az adóterhet nem viselő járandóságok számon tartása egykulcsos mellett jelentőségét veszti.
Az érem másik oldalán a jövedéki adó megemelése, a „Robin Hood-adó” meghosszabbítása és a távközlési vállalatokra kivetendő különadó áll. Ám így is szükség lesz a kiadások jelentős lefaragására.

adórendszer adószabályok orbán-kormány magyar adórendszer adózás adó
Kapcsolódó cikkek