Magyar gazdaság

Tanácsokat ad a görögöknek a friss Nobel-díjas

Görögországnak növekedési politikára van szüksége, hogy fizetni tudja adósságát - mondta Christopher Pissarides, a hétfőn Nobel-díjjal jutalmazott közgazdász.

Görögországnak növekedési politikára van szüksége, hogy kilábaljon a válságból – mondta a 2010-ben Nobel-díjjal jutalmazott kapott Christopher Pissarides.

Az éves alapon 4 százalékos gazdasági bővülésre van szükség, hogy az ország eleget tudjon tenni hitelfelvételi kötelezettségeinek. Ennek a növekedésnek a termelékenység javulásán kell alapulnia. Az országnak nagyon erős fejlesztési programra van szüksége ahhoz, hogy kikerüljön az ördögi körből – fejtette ki a közgazdász.

A görög kormány emelte az adókat, megvágta a béreket és a nyugdíjakat, hogy csökkentse Európa második legnagyobb költségvetési hiányát – írja a Bloomberg . A költségvetési tervezetben úgy számolnak, hogy 14,5 százalék lesz a 2011-ben, mely a legmagasabb szint több mint egy évtizede. Az előző évben még 9,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

A Nobel-díjas közgazdász kiemelte: a görög kormánynak 10 százalékkal csökkentenie kell a vállalatokat terhelő adókat, hogy segítse a külföldi működőtőke beáramlását. A közszférában dolgozók létszámának csökkentését javasolja:  2015-re 700 ezerre a jelenlegi 1,1 millióról. Ezt az állami vállalatok eladásával lehet elérni, mely segíti a kifizetett állami bértömeg csökkenését. Radikális intézkedések nélkül a görögök jövedelme az EU-átlag 72 százalékára fog esni, 95 százalékról.

Görögországban folyamatosan tüntetnek, sztrájkolnak a dolgozók a megszorítások ellen. Szerdán a görög főváros legnépszerűbb idegenforgalmi látványosságát az Akropoliszt lezárták a tüntetők. Azt kívánják így elérni, hogy a kormány a hónap végén lejáró határozott időre szóló munkaszerződéseket hosszabbítsa meg.

munkanélküliség Christopher Pissarides GDP növekedés növekedési politika Görögország
Kapcsolódó cikkek