Magyar gazdaság

TMC: a különadó elkerülhetetlenül beépül az árakba

Az adóztatás technikájától függetlenül a bolti kiskereskedelmi, a távközlési tevékenységekre és az energiaellátásra kivetett árbevétel alapú adó elkerülhetetlenül beépül a fogyasztói árakba, ahogy az a korábban bevezetett bankadóval kapcsolatban is megfigyelhető. Ez a fajta adóteher allokáció azonban a gazdaság növekedési potenciálját még mindig kevésbé rontja, mintha a növekvő adóterhek a hitelezést, a foglalkoztatást vagy a beruházásokat fognák vissza - áll a TMC First tanácsadó iroda hírlevelében.

Az Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter érdekeltségébe tartozó társaság elemzésében azt írja, a törvény indokolása szerint ezt a különadót az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók fizetik, az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében.

A távközlési tevékenységre kivetett, s a költségvetés általános finanszírozására szolgáló uniós joggal való összhangja leg-alább is kérdéses, így akár az is előfordulhat, hogy egy jogvita eredményeként az állam a különadó ezen hányadát később kamatostul kényszerül visszatéríteni.

A bolti kiskereskedelem fogalmát a törvény Gazdasági Tevékenységek Egységes Osztályozási Rendszerére hivatkozással határozza meg, így az általános, hétköznapi fogalmak szerinti bolti kiskereskedelem mellett idetartozik a gépjármű-kereskedelem, az üzemanyag-, a híradás-technikai termék, sportszer-, játék-, vagy például a gyógyszer-kiskereskedelem is. Ezért könnyen előfordulhat, hogy az új adónem a törvény céljaival szemben olyan tevékenységeket is adóztat, mint például a gépjármű amely jellegét tekintve eleve magas árbevétel mellett realizál arányaiban alacsonyabb nyereséghányadot, s a válság amúgy is lényegesen jobban megviselte, mint a gazdaság egészét - áll az elemzésben.

Adóalany az a jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely az adókötelezettség alá eső tevékenységet végez, továbbá a külföldi illetőségű szervezet és a magánszemély is, a fióktelep útján kifejtett adóköteles tevékenysége vonatkozásában.

Az adó alapja az adóköteles tevékenységből az adóévben elért nettó árbevétel. Így az egyes adóalanyoknak belső nyilvántartásaikban el kell tudniuk különíteni a cégen, vagy cégcsoporton belül realizált árbevétel egyes elemeit. Külön kell tudni kimutatni az adóköteles tevékenységből, azaz például a bolti kiskereskedelmi tevékenységből vagy távközlési tevékenységből származó árbevételt min-den más, tevékenységükből származó árbevételtől, legyen az ingatlanhasznosítás, logisztikai tevékenység vagy bármely egyéb, adókötelezettség alá nem eső bevétel.

Ha egy energiaellátó adóalanynak vállalkozási tevékenysége mellett kiskereskedelmi vagy távközlési tevékenysége alapján is adóznia kellene, akkor csak egy tevékenysége után, mégpedig a magasabb összegű adót eredményező tevékenysége alapján kell adót fizetnie.

Egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő, adóköteles tevékenységet folytató vállalkozásoknak az adóköteles tevékenységből származó nettó árbevételüket össze kell adni, s úgy kell megállapítani az adót, amelyet ezután a nettó árbevétel arányában kell szétosztani.

energiaszektor különadó logisztika TMC First Oszkó Péter adü kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek